ALTIN : GÜVENLİ LİMAN
Dünya basınının ve bizim medyamızın atladığı çok önemli bir gelişme oldu. Rusya merkez bankası, 5000 Rus Rublesini, 1 gr altına eşitledi. Yani 5000 ruble getirene 1 gr altın verme taahhüttü verdi. Ardından dolar karşısında değer kaybetmiş olan ruble hızla değer kazanarak savaş öncesi durumuna geldi. Rusya ayrıca “dost olmayan ülkelere” petrol ve doğalgazını sadece ruble veya altın karşılığı satabilecek, USD, EURO kabul etmeyecek. Tüm bu hamleler altının elini güçlendirmektedir.
Esasen altının çok daha yukarılarda olması gerekmekteydi ancak, türev piyasalarında dizginlenmesi, bitcoin ve diğer altcoin alternatiflerinin varlığından dolayı bu seviyelerde kalmıştır.
Aylardan bu yana yükselmek isteyen ancak türev piyasalarında baskılanan altın, nihayet Rusya’ ya göre “operasyon”, dünyanın geri kalanına göre ise “savaş” olarak nitelendireceğimiz çatışmaların başlangıcı ile dirençlerini kırarak yükselişe geçti. Grafikte de göreceğimiz gibi, altının 2073 USD /ONS noktasında 07.08.2020 tarihinde yaptığı tarihi zirve bulunmaktadır. Geçtiğimiz Mart ayında savaşın kızışmış halinde altın, bu tarihi zirveyi geçiş denemesinde bulundu, ancak geçemedi ve 1890 a kadar geri çekildi. 12.04.2022 tarihinde ABD enflasyon verisi açıklanınca 1965’ de bulunan direnç geçildi. Şu anda hedef yine 2073 tarihi zirvesidir. Şayet 2073 zirvesi de geçilir ise 2400 ve 3000 usd hedeflerinden söz edilmektedir.
Uzun lafın kısası imkânı olanlar fiziki (yani elle tutulur, kasada, vb.) olarak bir miktar altın tutabilirler.
BITCOIN : NE OLDUĞUNA KARA VEREMEDİ
Yazımızın başlığını biraz açıklayalım. Bitcoin’ in çıkış felsefesi, merkez bankalarının fütursuzca karşılıksız para basmasına bir tepkiydi. Bitcoin algoritmasına göre 21.000.000 adet bitcoinden daha fazla Bitcoin var olamayacaktır. Günümüzde ise geldiğimiz noktada enflasyona karşı yatırım aracı olmakla birlikte bir risk enstrümanı haline gelmiş ve ABD NASDAQ borsası ile düz korelasyonludur. Büyük fon şirketleri yukarı yönlü ve aşağı yönlü hareketlere başlamışlar ve bu şekilde bitcoinin doğasını değiştirmişlerdir. Bundan dolayı bitcoin, enflasyon ve diğer krizlere karşı bir güvence enstrümanı mı olacak yoksa Serengeti misali güçlünün zayıfı yediği, regülasyon vs. hiçbir düzenlemesi olmayan farklı farklı borsalarda işlem gören, bazı borsa sahiplerinin müşterilerini tokatladığı (bizdeki Thodex örneği) bir risk enstrümanı mı olacak, ona karar vermelidir.
Rakamlara dönecek olursak: Son yaptığımız analizden bu yana dalgalı bir seyir hakimdir. Kasım 2021’ den bu yana devam eden düşüş, bir ara formasyon olan yükselen kanal ile kesilmiştir. Şu anda yükselen kanalın destek bölümünde bulunmaktayız, şayet bu kanal aşağıya doğru kırılırsa, (38000 seviyesi ana destek, 36000 seviyesine kadar sarkma olabilir, bu seviyelerin altı olumsuzdur) Kasım 2021 de başlayan düşüş devam edecektir diyebiliriz. Biraz daha olumlu konuşabilmek için 44400 seviyesinin geçilmesi gerekir, daha olumlusu için ise 48000 seviyesinin geçilmesi olacaktır. Bu dalgalı günler kısa vadeli al-satçılar için iyi olabilir ancak yatırımcılar için biraz nahoştur. Bitcoin için olumlu durum ise yatırımcılarının sadık olması ve yoğun bir şekilde soğuk cüzdanlarda tutulmaya devam etmesidir. Nihayetinde uzun vadeli bir düşüş trendi olsa da bir çöküş asla beklemiyorum. Bu yorum bitcoin için geçerlidir, diğer altcoinlere ise kendi özelinde bakmak gerekir.
Son olarak alım satım yaptığınız platformu dikkatli seçin, mümkün mertebe stop-loss kullanın.
YAZAN : KRİPTO DEN
9733,1%-0,75
35,90% -0,06
37,45% 0,33
3309,94% 0,73
5311,24% 1,24