KÜLTÜR-SANAT

USTA SANATÇI FİLİZ AKIN HAYATINI KAYBETTİ

KİTAP & FİLM

25 KADIN 25 ÖYKÜ LANSMANI 8 MART'TA GERÇEKLEŞTİ

EĞİTİM

2. DÖNEM 1. YAZILI SINAVLARINA İLİŞKİN ÖRNEK SORU KİTAPÇIKLARI YAYIMLANDI

KÜLTÜR-SANAT

"25 KADIN 25 ÖYKÜ" Kitabı çıktı.

BİR BAŞARI HİKAYESİ "ZÜMRAN ÖMÜR"

BİR BAŞARI HİKAYESİ

BİR BAŞARI HİKAYESİ "ZÜMRAN ÖMÜR"

Her köşesinin ayrı bir güzelliği, kendine özgü doğası ve tarihiyle  tam bir cennet olan vatanımızın, son zamanlarda turistik gezileriyle de  özellikle Doğu Ekspresiyle gündeme gelen Serhat Şehri Kars, adeta bir  tarih müzesi oluşu, doğal güzellikleri ve Ruslardan kalma yapıtları ile  zevkle gezeceğiniz bir ilimizdir. İçinde birçok hikâyeyi, yaşanmışlığı  barındıran bu güzel şehrin insanını anlatan baş rollerinde Tarık Akan ve  Şerif Sezer’in paylaştığı Deli Deli Olma filmindeki izleyenlerin diline  dolanan;


 “Bir sarmaşık olsaydım,
 Sıkıca tutunsaydım bir yere.
 Sökülüp atılmasaydım,
 Kökümü salsaydım derinlere…” şarkısının, Kars’ın tarihinde önemli bir  yeri olan Malakanlar’ın duygularını ifade ettiği bilinmektedir.


Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Havariler Müzesi, Kars Fethiye Cami,  Susuz Şelalesi, Sarıkamış Ormanları ve bunun gibi pek çok tarihi  binalarıyla dolu olan Kars’ın en ilgi çekici yerleşim yeri Kars  Merkezine 46 km uzaklıkta olan Boğatepe Köyüdür. Eski adıyla Zavotlar  Köyü diye bilinen köy, gravyer ve kaşar peynirinin de, anayurdudur.

Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Havariler Müzesi, Kars Fethiye Cami,  Susuz Şelalesi, Sarıkamış Ormanları ve bunun gibi pek çok tarihi  binalarıyla dolu olan Kars’ın en ilgi çekici yerleşim yeri Kars  Merkezine 46 km uzaklıkta olan Boğatepe Köyüdür. Eski adıyla Zavotlar  Köyü diye bilinen köy, gravyer ve kaşar peynirinin de, anayurdudur.
Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya arasında tarihte 93 harbi diye bilinen  1878 savaşından sonra Osmanlı Devleti, Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum  Bölgesini, Ruslara bırakır ve buraya Malakanlar yerleşir. İbadetlerinde  Tanrı ile kulun arasına kimsenin giremeyeceği inancından dolayı  Malakanlar, Rus Ortodoks Kilisesi ile ters düştüklerinden bir nevi Rusya  tarafından bu bölgeye sürgün edilmiş olurlar. Çalışkanlıkları ve  yardımseverlikleri sayesinde bölge insanı ile ilişkiler kurarak onlara  tarım ve hayvancılıkta büyük katkı bulunurlar. 1917’de Bolşevik  Devriminden sonra Ruslar ülkelerine geri çekilince Malakanlar 1960’lı  yıllara kadar memleketlerine geri dönerler.

Malakanların dönmesiyle eski adı Zavot yeni adı Boğatepe olan köye  Gürcistan, Tiflis, Borçalı Bölgesinden, Karapapak Terekemeler  yerleşirler. Başlarına kuzu derisinden kara kalpak giydikleri için  Karapapak denilmiştir. Kökleri Kafkaslar’da yaşayan Oğuz Türklerine  dayanmaktadır. Büyülü masalımsı bir geçmişe sahip olan Boğatepe Köyü  günümüzde de ilklere ve büyük başarı hikâyelerine imza atmaya devam  etmektedir.

2000 yılında köyün servis aracının kaza yapmasıyla 22 kişi hayatını  kaybeder ve köy göç vermeye başlar. 25 aile gider. Zümran Ömür ve eşi  Kazım Ömür ve İlhan Koçulu ile oturup ailelerin gitmesi, üretimin  durması ve köyün yok olmaya başlaması sebebiyle  köy için neler  yapılabilir diye düşünüp; 2007 yılında Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğini  kurarlar. Başkanı Zümran Ömür ve 45 kadın 15 erkek üyesi olan dernekte  bitkiler üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Evli, üç çocuk ve bir torun  sahibi olan Zümran Ömür 47 yaşında, ilkokul mezunu ve hayatı Türkiye‘nin  en uç şehri olan Kars’ın 2400 rakımlı köyünde geçiyor.

Güler yüzlü, samimi ve tüm misafirperverliğiyle bizi karşıladığın da  iyi ki gelmişim, görmüşüm ve iyi ki böyle bir toprağın insanıyım diye  şükrettim. Bir kadın olarak size hissettirdiği, gururun yanında, insanın  zor şartlarda da başarılı olabileceğinin sembolü.

Zümran Ömür, gravyer peynirinin  Kars’ta nasıl üretilmeye başladığını  ve köydeki peynir üretimini, bitki çeşitliliğini ve kadının çalışma  hayatına nasıl katıldığını, peynir müzesini  şöyle anlatıyor;

 

Gravyer mandırası olan bina aynı zamanda tarihi bir yapı. Üst katı  imalathane olup, soğuk hava deposu.  Aynı zamanda çok amaçlı düğün ve  toplantı salonu olarak da kullanılmakta. Alt kat ise Türkiye’de ilk,  dünyada ikinci olan eko peynir müzesi olarak kuruldu. Derneği kurduktan  sonra bir araştırma yapıldı, araştırmalar sonucunda  Kars, Ardahan ve  Boğatepe bölgesinde peynir çeşitliliğinin 30 tür olduğu,  köyümüzde ise  sadece 10 çeşidin kaldığını öğrendik. Nasıl geri kazanabiliriz diye  araştırma yaptık. Bir müze kurarsak hem kalıcı olur hem de gelecek  nesillerimize aktarırız dedik ve müzeyi kurduk. Bina atıl bir  durumdaydı. Birleşmiş Milletlerden aldığımız fon ve Bakanlık izniyle  binayı kurduk. Aldığımız fon yetmeyince köylü işin içine girdi. Köylünün  desteğiyle aslında bu müze var oldu diyebiliriz. Böylece 30 tür peyniri  yaşlılarımızdan öğrenerek, geleneksel usulü kaybetmeden sofralarımıza  koymaya başladık ki, bu kültürümüz gelecek nesillere de  aktarılabilsin.  Aslında binamız tarihi bir bina. 1880’li yıllarda David Moser isimli  İsviçreli iş adamı Gürcistan’da gravyer yapıyormuş, Gürcistan’dan  İsviçre’ye gitmek için tren ve atlarla yola çıkmış. Atların dinlenmesi  için bir kışla varmış. Gece kışlada konaklamış, sabah olduğunda doğanın  çok güzel olduğunu ve burada gravyer yapılabileceğine karar vermiş. O  dönem burada yaşayan insanlar da Ruslar ve Malakanlar. Onlarla birlikte  süreci başlatmış. 1917 yılına kadar burada gravyer yapmış. 1917 yılında  savaştan dolayı gitmek zorunda kalmışlar. İki yıl köyümüz boş kalmış.  1920 yılında Gürcistan’dan bizim akrabalarımız göç etmişler. Onlar da  İsviçre usulünde gravyer yapıyorlarmış. Tüm akrabalarını getirerek 30  yıllık kooperatifçilikle de gravyeri devam ettirmişler.

 Mustafa Kemal Atatürk  sınıf arkadaşı Filibeli Fehmi Bey’i Kars’a  göndermiş, demiş ki; “Kars’ta çok güzel hayvancılık ve süt var. Sen git  onlara ’kaşkaval’ öğret. Böylelikle Filibeli Fehmi Bey’den kaşkaval  öğrenmişiz. Ama kaşkaval günümüze gelene kadar isim değiştirip “kaşar”  olmuş. Asıl Balkanların peyniridir ama biz hem gravyere hem kaşara çok  sahip çıkıyoruz. Çünkü biz hiç gelenekselini kaybetmedik. Şırdan maya  ile mayalıyoruz. Üç üründen oluşan bir peynir türümüz var. Süt, kaya  tuzu ve şırdan mayadan oluşan peynirlerimiz var. Koruyucusuz ve  geleneksel üretimi devam ettiriyoruz ki hem gelenekselimiz kaybolmasın  hem probiyotik bakterilerimiz canlı kalsın. Binamızı 2010 yılında  kurduk.

Müzemize atalarımızın fotoğraflarını koyduk. Çünkü bu miras bize  atalarımızdan kaldı. Biz de bu mirası gelecek nesillere aktarmak  istiyoruz. Ödül almış ustalarımız var. İlyas Usta, Mansur Usta, Ahmet  Usta gibi… Halen köyümüzde yaşayan buraya yerleşmiş Alman ailelerimiz  var. Köyümüzün eski ismi Zavot.  Zavot, Rusça da fabrika demek. Bizim  atalarımızın elde ettiği bir inek ırkımız var o da Zavot ırkıdır. Zavot  ineği köyümüzün tescilli hayvanıdır. Köyümüzde 650 tür bitki var.  Hayvanlarımız oralarda otladığı için bu otlar süte giriyor ve o da  kaliteli bir peynir olmasına neden oluyor.

Ayrıca Zümran Hanım bize köydeki kadınlarla ilgili olarak kendilerini  ifade edebilmeleri için, iletişim, sağlık ve beslenme kurslarının  yanında köyün 2400 rakımlı olmasından dolayı, çok soğuk olmasının  etkisiyle, kadınların eklem ağrıları için yoga dersleri aldıklarını ve  köye gelen Fransız bilim insanlarıyla iletişim kurabilmek amacıyla da,  bir yıl Fransızca öğrenip, Fransızca konuşabildiklerini anlattı.

Şartlar ne kadar zor olursa olsun başarının azim ve çalışmayla  olabileceğinin en güzel örneklerinden biri olan Zümran Hanım ve Boğatepe  Köyünün sıcak insanlarıyla gurur duyuyor ve başarılarının devamını  diliyorum.

 

 

 



Kategori İçeriği

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39