PINAR ÖZDEMİR


SAĞLIKLI BESLENMEYE GİRİŞ

.


İnsan vücudu belirli oranda bakteri ve virüs barındırmaktadır. Bazı  virüs ve bakteriler uyku halindedirler. Vücudumuzdaki birtakım  değişiklerle bunlar aktif hale gelmektedir. Genetik yapı, yaşlanma,  bağışıklık sisteminin zayıflaması ile hastalıkların ortaya çıktığını  hepimiz yaşamımızda gözlemlemişizdir.

Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması birçok hastalığın  tetikleyicisidir. Peki bağışıklık sistemimiz neden zayıflar? İlk olarak  stres çok etkilidir. Stresi tetikleyen faktörlerin başında ise beslenme  alışkanlıklarımız ve uyku düzenimiz gelir. Aslında bu birbirine  düğümlenmiş üçgen bir halat gibidir.

Dengeli beslenme ile uyku düzenimizi de sağlayabiliriz.

Özellikle akşamları tüketilmemesi gereken gıdaların başında asitli ve  kafein içeren içecekler, kızartma, tatlı gibi vücudun sindiriminde  zorlandığı karbonhidratlar sıralanabilir. Bunları bir sonraki  yazılarımızda detaylı olarak belirteceğiz.

Bağışıklık sistemimizin güçlendirmede en önemli vitaminlerin başında D  ve C vitamini gelmektedir. D vitaminini güneşten alabildiğimiz gibi,  inek sütü, yumurta sarısı, mantar, somon ve uskumru balığı, dana ciğeri,  havuç gibi besinlerden alabiliriz. Son zamanlarda yapılan  araştırmalarda D vitamini yüksek insanların Covit-19 virüsüne karşı  vücutlarının daha dirençli olduğu tespit edilmiştir.

Covid-19  ile birlikte toplum olarak beslenme konusunda daha dikkatli  olmaya başladığımız şu günlerde özellikle bazı vitaminlerin önemi ön  plana çıkmaktadır.

Yine C vitamini vücudun hastalıklara karşı direncinde en önemli  vitamindir. Domates, yeşil biber, kırmızı biber maydanoz, brokoli ,  karnabahar, lahana, portakal. Limon, kivi gibi meyve ve sebzeler C  vitamini açısından en zengin besinlerdir.

B12 vitamini vücudumuzda özellikle sinir sistemi üzerinde etkisi  oldukça fazladır,B12 eksikliğinde halsizlik, unutkanlık, sürekli stres  hali, depresyon, yorgunluk, saç dökülmesi  gibi birçok  istenmeyen  durumlara sebep olmaktadır. Yumurta, et, balık, süt, peynir , yoğurt,  karaciğer, dalak  gibi besinlerde  bulunmaktadır.

Vücudumuz için gerekli olan 11 minarelden dördüncü sırada gelen  magnezyum eksikliğinde ise; kas ağrısı, kramp, iştahsızlık,  fibromiyalji, uyuşma, dikkat eksikliği gibi birçok rahatsızlığa sebep  olmaktadır.

Klorofilin temel maddesi olduğu için yeşil yapraklı sebzeler ,tahıl  ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, soğan, domates, kara turp,  hurma, kakao ,muz gibi besinler magnezyum açısından oldukça  zengindirler.

Gün içerisin de yeterli  sıvı alımı , spor ve egzersiz bağışıklık sistemi ayrıca stres yönetimi açısından oldukça önemlidir.

Yürüyüş yapma imkanı olmasa bile akşamları müzikli canlı bir dans  ,vücudumuza uygun egzersizler  ile metabolizmamızı  hızlandırabiliriz.

Sağlıklı günler dileğiyle.


Yazan:


Pınar ÖZDEMİR

Beslenme Uzmanı